Google+ Sayfamız Youtube Sayfamız Facebook Sayfamız
Bugun...
BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Kanser taramaları KETEM ve Aile Hekimliklerinde...

Okunma: 2958

04.10.2016 22:33

Facebook'ta Paylaş

MEME KANSERİNDE BİLİNMESİ GEREKENLER

Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğü, Meme Kanseri hakkında farkındalık oluşturmak ve erken tedavi ile meme kanseri dolayısıyla yaşanan kayıpların önüne geçmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Konuya ilişkin birçok saha projesi gerçekleştiren Halk Sağlığı Müdürlüğü vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla paylaştığı basın bülteninde meme kanserinin erken tanı, tarama testi, belirtileri ve yakalanma riskini artıran durumlar hakkında açıklamalarda bulundu.

 

En sık görülen kanser

 

Yapılan açıklamada meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser olduğu ifade edilirken meme kanserinin yılda en az 25.000 kadını etkilediğine değinildi. Tüm kadın kanserleri içerisinde %20-25’in meme kanseri olduğu kaydedilen açıklamada erken evrelerde yakalanan meme kanserlerinin tedavi oranlarının ise çok yüksek olduğuna dikkat çekildi.

 

Erken tanı ve tarama testi

 

Meme kanserinde erken tanı ve tarama testi konularına da değinilen açıklamada, “Hiç şikayeti yokken olası bir kanseri erken yakalamak için yapılan işlemlere tarama testleri denir. Ulusal tarama standartlarına göre hedef yaş grubu olan 40-69 yaş arasındaki her kadının iki yılda bir mamografi çektirmesi gerekmektedir. Diğer bir tarama yöntemi 20 yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi yapması ve yılda bir kez klinik meme muayenesi yaptırmasıdır.” Denildi.

 

Meme kanserinin belirtileri

 

Meme kanserinin belirtileri hakkında ise şu bilgilere yer verildi;Erken evre meme kanserinde hastanın hiç şikayeti olmayabilir bu yüzden taramalar önemlidir. Meme kanseri genellikle erken evrede ağrıya neden olmaz. Memede ele kitle gelmesi en sık rastlanan belirtidir. Memeden akıntı gelmesi (bulanık ya da kanlı), Meme başında veya meme derisi üzerinde çekilme, Memede büyüme, ödem, kızarıklık, meme derisinin portakal kabuğu görünümünde olması, Meme başında iyileşmeyen yara, ülser. hastalık meme dışında organlara sıçramışsa (metastaz yapmışsa), sıçradığı organa göre şikayetler ortaya çıkar. Örneğin kemiğe sıçramışsa, kemik ağrısı, kemik kırıkları, beyne sıçramışsa baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, görme bozukluğu hatta felç gibi şikayetler gelişebilir.”

 

Riskini arttıran durumlar nelerdir?

 

Meme kanserinde en önemli risk faktörünün yaş olduğuna da değinilerek, “Yaş arttıkça meme kanserine yakalanma riski de artar. Meme kanserlerinin çoğu 50 yaş üzerinde görülür. Aile öyküsü çok önemlidir. Birinci derece akrabalarında (anne, kız kardeş gibi) meme kanseri olanların meme kanserine yakalanma riskleri daha yüksektir. Daha önce meme kanseri geçirmiş olanlarda, Geç menopoza girenlerde (55 yaş sonrası), Gebelik yaşı geç olanlarda (özellikle 30 yaş üstünde) ve çocuk emzirmemiş kadınlarda daha sık görülür. Düşük miktarda yağ içeren, meyve ve sebzenin bol tüketildiği, ideal kilonuzda kalmanızı sağlayan dengeli bir beslenme önermektedir. Ergenlik döneminde yapılan düzenli fiziksel aktivitenin meme kanseri gelişmesini azalttığı bilinmektedir. Alkol alımı (fazla miktarda) ve sigara kullanımı meme kanserine yakalanma riskini arttırır.” Denildi.

 

Kanser taramaları ücretsiz

 

Açıklamada erken evrede yakalanan kanserlerin tedavi ile iyileştirilebilir olduğu da vurgulanırken “Meme kanseri taraması yaptırmak için 40-69 yaş arası kadınlar 2 yılda bir mamografi çektirmek için KETEM’e yada Aile Hekimine, rahimağzı (serviks) kanseri taraması yaptırmak için 30-65 yaş arası kadınlar 5 yılda bir kez Aile Hekimine, Kalınbağırsak kanseri taraması yaptırmak için 50-70 yaş arası kadın ve erkekler 2 yılda bir Aile Hekimine, Prostat kanseri taraması yaptırmak için 40 yaş üstü erkekler her yıl bir kez Üroloji (bevliye) hekimine başvurmalıdır. Kanser taramaları KETEM ve Aile Hekimliklerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır.” İfadelerine yer verildi.

Etiketler:
Okuyucu Yorumları

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.

Facebook'da Bizi Takip Edin

0.00496
0.00562024-03-29 08:04:48