Google+ Sayfamız Youtube Sayfamız Facebook Sayfamız
Bugun...
GÜZELCEHİSAR'DA NELER OLUYOR?

Bakir doğaya demir yığını... Herkes şaşkın... VİDEO HABER

Okunma: 11069

15.11.2017 18:16

güzelcehisar, lav sutunları, lav sütunları, güzelcehisar lav sütunları, bartın haber, bartın tv, haberler bartın, bartın haberleri
Facebook'ta Paylaş

80 MİLYON YILLIK LAV SÜTUNLARI BÖYLEMİ TANITILACAK?

 

Bartın Güzelcehisar’da 80 milyon yıllık olduğu bilinen lav sütunlarının turizme kazandırılması için başlatılan proje yüzünü göstermeye başladı ancak projenin sahil kısmında demir malzemelerle oluşturulan yürüyüş platformu tepkilere neden oldu.

Bartın Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve İl Özel İdaresi tarafından desteklenen Güzelcehisar Köyü Lav Sütunları ve Sahili Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi 2017 yılı başlarında tanıtılmıştı.

 

Kültür ve Turizm İl Müdürü Fuat Dursun, toplam 2 milyon 313 bin 737,52 TL’ye mal olacak olan projenin 947 bin 464,2 TL’sinin BAKKA tarafından hibeyle destekleneceğini geriye kalan 1 milyon 366 bin 273,32 TL’nin de İl  Özel İdaresi tarafından karşılanacağını ifade ederken Bartın Valisi Nusret Dirim’de yaz aylarında düzenlenen tekne turu ile projenin yapılacağı alan çevresinde incelemelerde bulunmuştu.

 

Kültür ve Turizm İl Müdürü Fuat Dursun proje tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada projenin genel amacını doğal, tarihi ve kültürel açıdan potansiyel olan bölgelerde turizmin geliştirilmesine yönelik fiziki ve sosyal altyapı çalışmaları yapılarak bölgenin tanıtımına katkı sağlamak olarak nitelendirmişti.

 

Genişlik 3 uzunluk 850 metre

 

Projenin amaçları doğrultusunda altyapı ve üstyapı inşaatları faaliyetleri gerçekleştirileceğini de söyleyen İl Müdürü Dursun, “Denizin üzerinde 70 metrekare iskele yapılacak.  Alanın güneyinde Güzelcehisar sahilinin turizm ve rekreasyon çalışmasının bir parçası olan ve kara ile kayalık ada bağlantısını sağlayacak olan deniz üzerindeki iskele, aynı zamanda Lav Sütunlarının izlenmesi için turistlere imkan sağlayacaktır. Ada üzerinde yürüyüş platformu yapılacak.  Ada üzerinde turistlerin konforlu bir şekilde yürüyebilmeleri, Lav Sütunlarını izleyip, fotoğraf çekimi yapabilmeleri amacıyla ahşap platform inşa edilecektir. Kıyıda 290 metrekare festival alanı oluşturulacaktır. Lav Sütunlarının ulusal ve/veya uluslararası düzeyde tanıtımını sağlamak amacıyla Güzelcehisar sahilinde geleneksel Lav Sütunları Festivali’nin düzenlenmesi planlanmaktadır. Festival alanı olarak ahşap platform oluşturulacaktır. Kıyıda 290 metrekare  seyir terası inşa edilecektir. Alanın kuzeyinde Lav Sütunlarının Güzelcehisar kıyı peyzajı bütününde izlenebilmesi amaçlı ahşap seyir terası inşa edilecektir. Kıyıda 850 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğinde ahşap yürüyüş parkuru inşa edileceğini ve bu sayede  Güzelcehisar Sahilinde Lav Sütunlarını tanıtmak amaçlı erişilebilirliğin sağlanması için plaj kullanımını engellemeyecek şekilde Ada - Festival Alanı - Seyir Terası arasında konforlu ulaşılabilirliği sağlayacak ahşap Yürüyüş Parkuru inşa edilecektir.” ifadelerinde bulunmuştu.

 

Görenler şaşkın

 

Projede inşa çalışmalarına başlanırken ortaya çıkan ilk görüntü hem Güzelcehisar sakinlerini hem de diğer vatandaşları tedirgin etti. Güzelcehisar plajında kumsalın üzerine inşa edilmeye başlayan 850 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğindeki yürüyüş parkuru inşaatı Güzelcehisar’ın doğal, el değmemiş güzelliğine sekte vurdu. Vatandaşlar sahili boydan boya kaplayan platforma tepkili. Güzelcehisar’a gelen turistlerin Güzelcehisar’ın el değmemiş doğası ve muhteşem manzarası için geldiğini ifade eden köylüler şuanda gelenlerin manzarayı görüp neler olduğunu anlamaya çalıştıklarını ama kimsenin yapılanlara anlam veremediğini belirtiyorlar. Kendilerinin de bir hayli şaşkın olduklarını ve böyle bir proje beklemediklerini söyleyen Güzelcehisar sakinleri iskelenin sahil kısmına değil rıhtım ya da liman şeklinde denize doğru olması gerektiği görüşündeler. Sahil kısmına yerleştirilen demir yığınlı platformun Güzelcehisar doğasını katlettiğini düşünenler de projeden bir an önce vazgeçilmezse lav sütunlarını tanıtmaya çalışırken Güzelcehisar’ın katledileceğini belirtiyorlar.

 

Kumsal daraldı doğallık bozuldu

 

Güzelcehisar’ın turizme açılmasına ve lav sütunlarının il turizmine kazandırılmasına tepki göstermediklerini ve desteklerini ifade eden vatandaşlar ancak kumsalı boydan boya kaplayan platformla Güzelcehisar doğasının ve manzarasının yok edildiğini ifade ediyorlar. 850 metrelik yürüyüş platformunun kumsala monte edilmesinin zaten dar olan kumsalı daha da daralttığını da kaydeden vatandaşlar “Bizim burada çok geniş bir kumsalımız yok. Platformun kumsala kurulması kumsalı da daraltmış durumda. Buraya yazın 1,5 ay özellikle hafta sonları çok fazla insan geliyor. Bu iskele olmadığı zamanda bile kumsal tıklım tıklım doluyor. Şimdi kumsal daha da daraldı. Artı doğal bir koyda demir ayaklı iskelelerle yürüyüş platformu kurulması ne kadar mantıklı. Bir kere doğallık bozuldu. Yetkililer burayı görmeliler. Projenin resimleriyle gerçekte olanı görmeliler.” şeklinde görüşlerini belirttiler.

 

Vali “Güzellikleri korumamız gerekiyor” demişti

 

Yaz aylarında gerçekleştirilen tekne turunda basın mensuplarına projeye ilişkin bilgiler veren Bartın Valisi Nusret Dirim de Güzelcehisar’ın hem doğası hem de iklimiyle ayrı bir güzelliği olduğunu vurgulayıp, “Projenin başarılı olacağını değerlendiriyoruz ama tabi bölgedeki sert kış koşullarının projeyi nasıl etkileyeceğini de zaman içerisinde gözlemleyeceğiz. Lav sütunları ile ilgili farkındalığı güçlendirmek adına yılda bir kez de lav sütunlarıyla ilgili bir festival organize etmeyi düşünüyoruz. Ama her şeyden önce bu güzellikleri korumamız gerekiyor. Bugünkü maddi imkanlarımız, teknik donanımlarımız bunu tam olarak dünya turizmine entegre edecek imkanları bize sağlamıyor. Birkaç kuruluşun imkanlarını birleştirerek bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Buraları yağmalatmamak için öncelikle Güzelcehisar’ın imarı tamamlandı. Güzelcehisar, İnkumu’nda olduğu gibi hiçbir şekilde gelişigüzel bir imar gelişiminin olup, yağmalanmasına izin vermeyeceğiz. Burayı sağlıklı bir şekilde gelecek kuşaklara bırakırsak, doğru adımlar atarak buradaki gelişmeleri yönetebilirsek gelecekte buralar çok önemli turizm merkezleri olacaktır. Buradaki yerel sakinlerinin de projeyi desteklemesi son derece önemli. Bu nedenle onlarla da zaman zaman bir araya geliyoruz ve bu projeyi anlatıyoruz. Tabi onların projenin uygulamasını zaman içerisinde görmeleri önemli. Şu anda tam olarak ne olacağı konusunda bir fikir sahibi olamadıklarını değerlendiriyoruz ve biraz kuşku ile karşıladıkları noktalar olduğunu biliyoruz. Burada özellikle kış sezonunda çok sert dalgalar olacağı için kayalıklara yapılacak olan platformların dayanmayacağını düşünüyorlar. Onların yine kısa süre içerisinde harap olacağını, kış döneminde dalgaların içerisinde buraların güvenli bir şekilde kullanılamayacağı şeklinde düşünceleri var. Bunların tabi teknik çalışmalarını arkadaşlarımız yaptılar. Burada güvensiz olan hiçbir şeyi biz insanlarımızın hizmetine sunamayız. Teknik olarak bütün güvenlik çözümleri sağlandıktan sonra buranın insanların kullanımına, turizmin kullanımına açılması söz konusu olacak. Eğer öyle bir güvenlik zafiyeti görürsek bunu biz ihtiyaç olduğunda da kapatabileceğimiz bir imkân olacak. Belki bazı günlerde hava şartları sebebiyle kayalıklara ziyaretçilerin çıkmasına izin vermeyebiliriz.” şeklinde konuşmuştu.

 

Sosyal medyada da tepki var

 

Basın mensuplarının Güzelcehisar’da ki çalışmalara ilişkin paylaşımlarına da vatandaşların tepki gösterdiği görülüyor. Projenin nasıl devam edeceği, Güzelcehisar turizmini nasıl etkileyeceği ve neler katacağı merak edilirken sahildeki yürüyüş parkurundan dolayı oluşan görüntü kirliliği şimdiden tepkilere neden oluyor.

Etiketler: güzelcehisar, lav sutunları, lav sütunları, güzelcehisar lav sütunları, bartın haber, bartın tv, haberler bartın, bartın haberleri
Okuyucu Yorumları

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.

Facebook'da Bizi Takip Edin

0.00755
0.008452024-03-29 07:36:57