Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Mavi Bayrak ödüllerinde Türkiye'nin, bu yıl da zirvedeki yerini koruduğunu, ödüllü plaj sayısının 531'e yükseldiğini açıkladı.
Bakan Ersoy, merkezi Danimarka'nın başkenti Kopenhag olan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfının (FEE) 2022 Mavi Bayrak ödüllerine ilişkin yaptığı değerlendirmesinde Türkiye'nin, İspanya ve Yunanistan'ın ardından dünyanın en çok Mavi Bayraklı 3'üncü ülkesi olduğuna işaret ederek, bu yıl ödüllü plaj sayısının 531'e ulaştığını söyledi. FEE'nin 2022 Mavi Bayrak ödüllerine göre, geçen yıl 519 olan ödüllü plaj sayısını, bu sene 531'e yükselten Türkiye’nin Mavi Bayraklı plajları arasında Bartın İnkumu Plajının da yerini aldığı belirtildi.
“Gerekli Kriterlerin Sağlanması İçin Ne Gerekiyorsa Yaptık”
Uluslararası Mavi Bayrak Jürisinin 2022 yılı Mavi Bayrak ödüllerini açıkladığını belirten Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Mavi Bayrak’ın yapılan çalışmalar sonucunda 2021 yılında olduğu gibi 2022 yılında da Bartın’a kazandırıldığını ifade etti. Akın; “Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde olumsuz etkilenen sektörlerin başında turizm geliyor. Buna karşın “doğal çevre” olumlu etkilenen nadir alanlardan biri oldu. Çevrenin ve halk sağlığının korunmasına yönelik kriterleri barındıran, dünyada halk nezdinde en çok bilinen ve güvenilen Mavi Bayrak eko-etiketi bu anlamda önemli rol üstlenmeye devam ediyor. Normalleşme hazırlıkları sürecinde açıklanan Uluslararası Mavi Bayrak ödüllerinin, insanların turizm tercihlerine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Ülkemizde Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) koordinasyonunda yürütülen Mavi Bayrak Programı, uluslararası alanda Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE koordinasyonunda dünyada 50 ülkede uygulanıyor. Yapılan kontrollerin ardından FEE tüm ülkelerden ilk beş ülke sıralamasını açıkladı. Buna göre Türkiye, plaj sayısı ile yine dünya 3.’sü oldu. Ülkemizin Mavi Bayrak sayıları açısından dünyadaki başarısı bu anlamda önemli bir avantaj sağlıyor. Yapmış olduğumuz çalışmalar sayesinde Türkiye’de ki Mavi Bayraklı plajlar arasında Bartın İnkumu Plajı da yerini aldı. ” dedi.
“İlimize Hayırlı Uğurlu Olmasını Diliyorum”
Akın, açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Mavi Bayraklı plajlar 33 önemli kritere sahip. Sezon içerisinde 15 gün ara ile deniz suyu analizlerinin yapılması, atıksu arıtma tesislerinin uygunluğu, hassas doğal alanların korunması, cankurtaran ve ilkyardım malzemeleri bulundurulması, acil durum planı, engelli olanakları, atıkların ayrıştırılması, çevre eğitimi ve bilgilendirme zorunlu kriterlerden bazılarıdır. Bizler Bartın Belediyesi olarak bu kriterlerin sağlanması için ne gerekiyorsa yaptık. Çalışmaların neticesinde de 2022 yılında da İnkumu’nda 3 ayrı noktaya Mavi Bayrağı kazandırdık. Yaptığımız bu çalışmaların sonucunda temiz, bakımlı, donanımlı, güvenli ve dolayısıyla uygar bir çevrenin sembolü, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj anlamına gelen Mavi Bayrak’ı İnkumu sahilimiz için aldık.
“Kriterler Tek Tek Yerine Getirildi”
İstenilen kriterler hemen hayata geçirilebilecek işler değildi. Ciddi emek ve zaman gerektiren hususlardı. Ancak Bartın Belediyesi olarak biz bunu başardık. Engelli kriterleri bu kriterlerden bir tanesiydi. Özellikle engelli vatandaşlarımızın kumsala ulaşabilmeleri amacıyla mevcut engelli rampalarımıza ilave yaparak, denizin içine kadar ulaşılabilirlik sağladık. Yine bu kriterlerin başında cankurtaran hizmetleri yer alıyor. Bartın Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bünyesinde görevli 13 cankurtaranımız, son derece profesyonel ve sağladığımız lojistik destek ile hizmet verecekler. Sahile yerleştirilen gözetleme kulelerinin yanı sıra, jetski ve zodyak bot cankurtaran hizmetlerimize katkı sunacak.
“Ne Gerekiyorsa Yaptık”
Cankurtaran hizmetlerimize destek olarak, girişte çeken akıntının ne olduğunu anlatıyoruz. Yine ışıklı tabela ile denize girilip girilmeyeceğini anlatıyoruz. Bu bilgileri Bartın Belediyesi olarak Sahil Güvenlik'ten alıyoruz. Hava koşulları nedeniyle denize girilemeyeceği zamanlarda ise bütün hoparlörden bunun ilanlarını yapıyoruz. Kriterlerdeki bir diğer önemli faktör ise, yüzme suyunun temiz olmasıdır. Bununla ilgili periyodik aralıklarla Sağlık Müdürlüğümüz deniz suyundan numuneler alıyor. Sudan alınan numunelerin Avrupa Birliği standartlarında olması gerekir. Zabıta ekiplerimizin de denetimlerde bulunduğu İnkumu’ da çeken akıntıya karşı vatandaşlarımızı bilgilendirmek, olası boğulma tehlikelerine karşı bilinçli olmalarını sağlamak amacıyla broşür dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Sahil şeridi boyunca uyarıcı tabelalarımıza ilaveler yaptık. Zaten güvenli olan bisiklet yolu ve yürüyüş yolunda ve engelli araç park yerlerimizde de düzenlemeler yaparak, tuvaletlerde de yenileme çalışmaları gerçekleştirdik. Çöp konteynerlarımızı yer altına alarak, görüntü kirliliği oluşmasının önüne geçtik.
“Mavi Bayrak Programının Önemli Bir Yeri Bulunuyor”
Yine Bartın’ımız da olduğu gibi İnkumu’nda da geri dönüşüm atıklarının toplanmasını sağlıyoruz. Arıtma tesisinin kurulmasıyla başlayan uzun soluklu çalışmalar 4 yılı aşan bir sürede bu gerçekleşti. Bunun içinde sadece deniz yok. Irmakta bunun içinde. Irmakta buraya akıyor yani tüm Bartın’ın 14 bin ton atık suyu her gün buraya akıyordu. Oradaki kanalizasyon arıtmanın da yapılmasıyla beraber tamamlanmış oldu. Kıyıların korunması, çevre bilincinin gelişmesinde ve turizm pazarlanmasında Mavi Bayrak Programının önemli bir yeri bulunuyor. Vatandaşlar, gidecekleri plajı seçerken araştırmalar yapıyor. Araştırılan özelliklerin başında mavi bayraklı plajlar içinde olup olmadığı geliyor. Karadeniz’in incisini 2022 yılında da bayrağına kavuşturduğumuz için çok mutluyuz. İlimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.