Bartın için yazdı, besteledi, çaldı, söyledi...
Bartın’da kuyumculuk yapan Murat Nohutcu Bartın’a ve müziğe olan sevdasını 10 kıtalık “Cennet Bartın” isimli türküde birleştirdi. Bartın’ı anlatan türkü için 10 kıtalık söz yazan, beste çalışmasının ardından sözleri seslendiren Nohutcu çalışmasını Bartın fotoğraflarıyla harmanlayıp sosyal medyada paylaştı. Büyük beğeni toplayan “Cennet Bartın” isimli türkü Bartın’ı kültürel ve doğal güzellikleriyle anlatıyor.
Bartın’da kuyumculuk mesleği ile uğraşan Murat Nohutcu Bartın’a ve müziğe olan sevdasını 10 kıtalık “Cennet Bartın” isimli türküde birleştirdi. 46 yaşındaki Nohutcu Bartın’ın tüm güzelliklerini “Cennet Bartın” ismini verdiği, sözlerini ve bestesini de kendisinin yaptığı türkü ile anlattı.
Kuyumculuk mesleğinin yanı sıra makine mühendisliği de yapan Nohutcu aynı zamanda kaligrafi sanatıyla da yüzlerce eser ortaya koyan bir isim. Müzikle iç içe bir yaşam sürdüren Nohutcu sözlerini yazıp bestelediği “Cennet Bartın” isimli türkü ile adeta Bartın’ın tüm güzelliklerini ortaya serdi.
10 kıtada Bartın
Doğma büyüme Bartınlı olan Nohutcu Bartın’ı tanıtmak, Bartın’ın kültürel ve doğal güzelliklerinin yanı sıra saklı kalmış eşsiz noktalarını tüm dünyaya tanıtmak istedi. Aynı zamanda sıla hasreti çeken gurbetçilerinde hasretlerini bir nebze olsun dindirmek isteyen Nohutçu önce kalemini eline alıp Bartın’ı anlatan söz dizeleriyle 10 kıtalık bir eser ortaya çıkardı. İyi derecede saz çalabilen Nohutcu daha sonra beste çalışmasına başladı. Kısa sürede nota öğrendi ve Cennet Bartın türküsünün bestesini ortaya çıkardı. Sazı ve sesiyle Cennet Bartın türküsünü bizzat kendisi seslendiren Nohutcu bu çalışmasını Bartın’ın hem kültürel hem de doğal güzelliklerinin yer aldığı fotoğraflarla bir videoda birleştirdi. Facebook ve Youtube gibi sosyal mecralardan paylaşılan video kısa sürede binlerce beğeni ve yüzlerce yorum aldı.
Kültür, doğa ve tarih iç içe
Bartın kültürü, doğası ve tarihi güzelliklerinin iç içe anlatıldığı türküde kavşak suyu, tel kırma, kadınlar pazarı, yaprak sarma, su böreği, mancar dolması ve benzeri kültürel özelliklerin yanı sıra Bartın ırmağı, Güzelcehisar lav sütunları, Amasra Kuş Kayası Yol Anıtı ve Bedesten gibi tarihi-doğal güzelliklerde anlatılıyor. Gurbetçilerinde unutulmadığı türkü yaylasından şelalelerine, karaelmastan caddelerine kadar Bartın’a ait birçok özelliği anlatırken türkünün sözleri de noter huzurunda Murat Nohutcu adına onaylatılmış.
Gecelerim uykusuz geçti ama değdi
Çalışmasına başladıktan sonra Bartın’ın saklı kalmış güzelliklerinden de haberdar olma şansına eriştiğini söyleyen Nohutcu, “Ben bu çalışmaya başladığım andan sonra Bartın’a ait güzelliklerin daha da farkına vardım. Zaten Bartın aşığı bir insanım. Suyundan havasına, yeşilinden ırmağına kadar her şeyiyle Bartın’a hayran bir insan olarak büyüdüm. Çalışma esnasında Bartın’ı elimden ve yüreğimden geldiğince en iyi şekilde anlatmayı hedeflemiştim. Aklımda Bartın’ın kültürel ve doğal yönüyle bilinen özellikleri vardı. Tabi bir Gürcüoluk Mağarası ve Göldere Şelalesi’nden habersiz olduğumu fark ettim. Bu proje ile Bartın hakkında daha bilmediğim birçok şey öğrendim. Aynı zamanda benim gibi birçok Bartınlı arkadaşımın da Bartın hakkında yeterli bilgilere sahip olmadığını gözlemledim. Mesela bahsettiğim Gürcüoluk Mağarası ve Göldere Şelalesi’nden benim gibi birçok arkadaşım habersizdi. Beste çalışmasının ardından mekan ve fotoğraf taramalarımda bunu fark ettim. Tabi ki bunun farkına varmak beni ne kadar doğru ve yapılması gereken bir iş yaptığım konusunda daha da heyecanlandırdı. Bazı gecelerim uykusuz geçti ama buna değdi.” Dedi.
9 yıllık Bartın hasreti
Üniversite, askerlik ve çalışma hayatı nedeniyle 8-9 yıl kadar Bartın dışında Zonguldak, Sivas, Kocaeli ve Edirne’de yaşadığını kaydeden Nohutcu, “Gurbette geçen yıllarda Bartın özlemi neymiş bir defa bunu çok iyi anladım. Gerçekten Bartın’da doğup büyüyen bir insan için gurbetçilik çok zor. İl dışında geçen her günümde Bartın özlemini yüreğimde hisseden birisiydim. Şu anda başta iş olmak üzere çeşitli nedenlerle gurbette yaşayan insanlarımızın ne duygular taşıdığını çok iyi anlayabiliyorum. Özellikle de bu yüzden bu çalışmaya çok değer verdim ve bu çalışmamı gurbetçi hemşehrilerimize de adadım.” Diye konuştu.
Kavşak suyunun namı mısralarda
Babasının Bartın’a çalışmak için Çanakkale’den geldiğini ve kavşak suyu içtikten sonra Bartın’dan ayrılamadığını gülümseyerek sözlerine döken Nohutcu, “Babam yıllar önce Çanakkale’den Bartın’a çalışmak için gelmiş birisi. Çimento fabrikasında eğitmen olarak görev yapmış. Tabi kavşak suyunu içince Bartın’dan ayrılamamış. Adeta o da Bartın’a aşık olup burada kalmış ve evlenip Bartın’a yerleşmiş. 13 yıllık eşimde aslen Bartınlı değil ama oda Bartın’a öğrenim görmek için gelip kavşak suyu içtikten sonra Bartın’dan ayrılamayanlar arasında. Kavşak suyunun namı ve içenler için Bartın’dan ayrılamaz deyimi de türkünün içinde yerini buldu.” Dedi.
Çok güzel yorumlar aldım
10 kıtalık Cennet Bartın türküsünün her bir kıtasında Bartın’ın farklı özelliklerine değinen Nohutcu, “Heyecanla başladığım bu çalışmada en büyük destekçim başta ailem oldu. Aile dostlarımız ve arkadaşlarımın da büyük desteğini gördüm. Birkaç hafta süren çalışmalarım çok şükür istediğim gibi neticelendi. Videoyu sosyal medyada paylaştıktan sonra çok güzel yorumlar aldım. İzlenme sayısının oldukça fazla olması da beni çok mutlu etti. Yorumlar çoğunlukla gurbetçi hemşehrilerimizden geldi. Bartın’a olan özlemlerini bir nebzede olsa bu türkü ve videoda yer verdiğimiz görsellerle dindirdiğimi ifade ettiler. Erol Başol gibi hayatı müzikle iç içe olan bir isminde bu çalışmamdan dolayı tebriklerini aldım. Bunlar gerçekten mutluluk verici. Harcadığım emeğin karşılığını bu şekilde almak çok güzel. Yeni beste çalışmalarına da en kısa zamanda başlayacağım. Yeni sürpriz çalışmalarım da olacak. ” Şeklinde konuştu.
İşte Cennet Bartın Türküsünün Sözleri
Bartın’ımın insanı merttir güleçtir
Misafire her zaman eli geniştir
O yüzden severim ben bu güzel şehri
Neşeyle yürünür caddeleri
Kavşak suyu içen Bartın’da kalır
Bizden kız isteyen biraz zor alır
Hoşgörülü insanlar diyarı burası
Güleryüz ve tatlı dilin müptelası
Hamarattır hanımı kurar pazarı
Hiç durmadan çapalar tüm tarlaları
Türkiye’ye dünyaya Bartın’dan hatıra
Yapar göz nuruyla simli tel kırma
Karaelmas çıkarır madencileri
Avrupa’da çalışır gurbetçileri
Almanya, Fransa, İsveç, Hollanda
Hasretle bekliyoruz sizi Bartın’da
Yeşilin her rengini vermiş yaradan
Mavinin en güzeli görülür her an
Cennet misali bir köşesi yurdun
Bu güzellikleri yaşamaya buyurun
Bartın’ımın ırmağı sevgiyle akıyor
Sandalın sefası vakte zevk katıyor
Gemilerin girdiği yegane nehir
Açılan köprüsüyle ülkemde tektir
Uluyayla şenlikleri ve şelaleleri
Unutamaz tekrar gelir tiryakileri
Güzelcehisar’ın lav sütunları
Dünyada eşi yok keşfet bunları
Boşuna Çeşm-i Cihan dememiş Fatih
Amasra’nın toprağından fışkırır tarih
Kuşkayası üç bin yıllık tek yok anıtı
Müze ve bedesteniyle tarihin kanıtı
Bartın’ın yoğurdu, fındığı, çileği
Beyaz baklavası, su böreği
Olmazsa olmazı yaprak sarması
Parmak yedirir mancar dolması
Karadeniz’in incisi İnkum, Amasra
Kozcağız, Kurucaşile, Ulus bir başka
Çakraz, Abdipaşa, Arıt, Kumluca,
Görülesi Bartın’a gelin tatil olunca
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.