Google+ Sayfamız Youtube Sayfamız Facebook Sayfamız
Bugun...
PLATFORMDAN BİZ KİM MİYİZ?AÇIKLAMASI

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve Bartın Platformu’nun karşılıklı açıklamalarına bir yenisi daha eklendi. Milletvekili Tunç’un “Siz kimsiniz?” açıklamasına Bartın Platformu cevap vererek, “2019 davacı, 10 bin termiksiz yaşam mitingi katılanı, 42 bin itiraz dilekçesi sahipleriyiz. Biz halkız Sayın Tunç, Bartın’da yaşayan, Bartın’da yaşayacak olan halkız.” Denildi.

Okunma: 5688

29.12.2016 18:06

bartın platformu, amasra, amasra termik santral, hema, ak parti, yılmaz tunç, hüseyin manav,
Facebook'ta Paylaş

 

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç Amasra’da 15 Temmuz Şehitler ve Demokrasi Parkı’nın açılış töreninde “Amasra’ya çivi çakmayanlar, buraya sadece balık yemek için gelip Amasra’yı bu kadar bilenler gelipte Amasralılara ahkam kesmeye kalkışmasın” demişti.

 

Milletvekili Tunç’un bu açıklamalarının üzerine Bartın Platformu tarafından açıklama yapılmış ve Milletvekili Tunç ağır bir dille eleştirilmişti. Platform tarafından kendisine yöneltilen eleştiriler ve ‘goygoyculuk yapıyor’ sözlerine Milletvekili Tunç ise “Siz kimsiniz? Yetkinizi nereden alıyorsunuz? Bartın halkının yüzde 54’ünün oyunu almış Milletvekiline eleştiri sınırını aşacak ifadeler kullanarak aslında mücadelenizin çevre mücadelesi olmadığını, marjinal ideolojiniz için mücadele ettiğinizi herkese göstermiş oluyorsunuz?” demişti.

 

Milletvekili Tunç ve Bartın Platformu arasındaki açıklamalara bir yenisi daha eklendi. Bartın Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “2019 davacı, 10 bin termiksiz yaşam mitingi katılanı, 42 bin itiraz dilekçesi sahipleriyiz. Biz halkız Sayın Tunç, Bartın’da yaşayan, Bartın’da yaşayacak olan halkız.” Denildi.

 

Platform Bartın halkının kendisidir

 

Bartın Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Nisan 2010’dan bu yana kim olduğumuzu anlamak istemeyişini de artık anlayışla karşılayamayacağımızı ifade ediyoruz. Bartın Platformu bugün için sadece termik santral ile mücadele ediyor görünse de, bölgemizin havasını, suyunu, yaşam alanlarını tehdit edecek her girişim için ses verecek bir yapı sergilemektedir. Doktor, mimar-mühendis, eğitmen, hukukçu, esnaf vb. farklı meslek gruplarından oluşan yapı gündemdeki termik santral konusunu öncelikli bir konu olarak değerlendirmekte, açıklamalarını da bu doğrultuda yapmaktadır.  Kamu kurumu niteliğinde birçok sivil inisiyatifi barındıran Platform termik santral karşıtı duruşunu hukuk ve nezaket kuralları içerisinde sürdürmekte, bu yapısı ile de ülkemizin birçok bölgesinde yürüyen çevre ve yaşama sahip çıkma direnişlerine örnek teşkil etmektedir. Kamu kurumu temsilcileri, bakanlık yetkilileri, basın ve kamuoyu ile paylaşılan her bilgi somut ve bilimsel gerçeklere dayandırılmakta, mücadele topyekun Bartın halkı ile birlikte yürütülmektedir. Bartın Platformu Bartın halkının kendisidir.” Denildi.

 

Bu görev bakanlığın görevidir

 

17 Temmuz 2010 tarihinde Bartın  İl Özel İdaresinde ki görüşmelere de değinilen açıklamada, “Görüşme sırasında Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun, basına da yansıdığı ve aynı gün Valilikte basına yaptığı açıklamalar doğrultusunda belirttiği 6 kriter, platform bileşenlerine de hatırlatılmış, Tarlaağzı bölgesinin termik santral için “çanak biçiminde olması nedeniyle” uygun olmadığı bildirilmiştir.  Bartın Platformu, Çevre ve Orman Bakanının sunmuş olduğu 6 kriterin hiçbirinin Bartın sınırları içinde uygun olmadığını, bakanın deyimiyle “ilmi” açıdan uygun görmemektedir. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun belirttiği uygun yer konusunda Bartın sınırları içinde kıyı kesiminde gerek 1/ 100 000 ölçekli Zonguldak-Bartın-Karabük Çevre Düzeni planı, plan hükümleri, gerekse stratejik planlar öngörüsüne dayanarak, iklim ve bitki örtüsü ile ekolojik özellikler de dikkate alındığında düşünülen kapasitede bir yatırım için uygun yer yoktur. Bu bölgede alternatiflerin önerilmesi dahi mümkün gözükmemektedir. Estetik termik santral yoktur, olamaz. Günde 22 bin 500 ton kömür yakacak bir termik santralin, kül barajları ile doğal ekosistemleri yok edecek bir yatırımın estetik olacağını beklemek abesle iştigal olur. Bartın Platformu asıl olarak bakanlığın taşra teşkilatı ile birlikte yapması gereken bölgenin çevre ve doğasını tahrip edecek yatırıma hayır duruşunu başından bu yana sergilemektedir. Bu görev bakanlığın görevidir. Bartın Platformu ne yazık ki bakan ile 10 dakikalık kısa görüşmesinde umduğu ilgiyi görememiştir. Aksine aynı bakanlık yetkileri Bartın ve Amasra’da kıyı tahribi, biyolojik çeşitlilik kaybı, insan sağlığı tehdit unsuru olan bir özel şirket yetkilileri ile 20 dakikadan fazla görüşme yapmıştır. Bu bakanlığın çalışma ilkeleri ve de varlığıyla ters düşmektedir. Bakanlığın şirket ile görüşmesinde önerilen bir başka yeri kabul etmeyen tutumu, bakanlık yetkililerinin firma yetkilisiymiş gibi sürekli yer önermeleri, yatırımın halka rağmen desteklenmesi Türk hukuk sistemini zorlamakta, halkın huzurunu kaçırmaktadır.” Denildi.

 

İzin vermeyeceğiz

 

Platform önermelerinin ciddiye alınması gerekliliğine de vurgu yapılan açıklamada, “Çevre ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığını göreve çağırıyoruz. Bakanlık web sayfasında ÇED Sürecinin başlangıcı bile belli olmayan bir yatırım için Bartın halkının huzurunun kaçırılmasına izin vermeyeceğiz. Bakanlık, başta Bartın Milletvekili, Bartın ve Amasra Belediye başkanları olmak üzere 127 tüzel kişiliği temsil eden Bartın Platformu’nun önermelerini ciddiye almalıdır. Siyaset yapmanın halkın isteklerini göz önüne almak olduğunu ve anayasa gereği sağlıklı bir çevrede yaşam hakkımız olması nedeniyle, siyasi kararların da asıl böyle günlerde alınması gerektiğini hatırlatıyoruz.  Bakanlık sadece ve sadece kendi menfaatini düşünen bir firmaya yer göstermek durumunda, enerji bakanlığıymış gibi davranmak durumunda değildir. Bartın ve Amasra halkı Bartın’da termik santrale hayır demektedir. Firma ve bakanlık bu niyetlerinde direndikleri sürece Bartın Platformu olarak bizler de mücadeleyi yurt çapında yaygınlaştıracak, firma termik santral sevdasından vazgeçinceye kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” ifadelerine yer verildi.

 

Bir kez daha haklı çıkarmışsınız

 

Bir önceki açıklamalarında Milletvekili Tunç’u sorumlu davranmaya çağırdığını da belirtildiği açıklamada, “Termik santral için ÇED olumlu kararı verilmesi sürecinde ve daha sonra bu kapsamda değiştirilen Çevre Düzeni Planları hakkında bütün diyalog çabalarımıza rağmen, Bartın Platformu’nun görüşme isteklerini geri çeviren, kamuoyuna bu konuda bir açıklama dahi yapmayan Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, ancak üç ay sonra Amasra’ya yapılmak istenen termik santrale destek çıkmak için “Enerjiye ihtiyacımız var, Amasra’ya çivi çakmayanlar Amasralılara ahkam kesmesin” gibi her yöne çekilebilecek laflar söylemesi üzerine kendisini milletvekili olarak laf kalabalığıyla konuyu geçiştirmek yerine daha sorumlu davranmaya çağırmıştık. Kendisi halkın %54’ünün oyunu almış milletvekiline eleştiri sınırını aşacak ifadeler kullandığımızı iddia ediyor. Sayın vekil, biz size oy verenlere hatta Bartın’da yaşayan bütün halka karşı sorumlu olduğunuz için seslendik zaten. Yoksa Avukat Yılmaz Tunç’a bir şey söylememize gerek yoktu. Biz size; “halkı yanıltmayın, bir milletvekilinin görevi halka doğruları söylemektir, laf kalabalığı (goygoy) yapmak değildir” dedik. Bu söylemde eleştiri sınırını aşacak bir şey olduğunu sanmıyoruz. Kaldı ki bize verdiğiniz cevapta laf kalabalığına devam edip ilgisiz birçok bilgiyi araya sıkıştırmışsınız. Böylece sizi laf kalabalığı yapmak konusunda eleştiren bizleri bir kez daha haklı çıkarmışsınız.” Denildi.

 

Biz halkız Sayın Tunç

 

Bartın Platformu’nun Amasra’ya yapılmak istenen termik santrali engellemek için 9 Nisan 2010’da Bartın ilindeki belediye başkanları, il genel meclisi üyeleri, siyasi parti yöneticileri, belediye meclisi üyeleri ve dönemin AKP İl Başkanı, İl Genel Meclisi Başkanı ve AKP’li Belediye Meclis üyelerinin de katılımı ile kurulduğuna dikkat çekilen açıklama şu ifadelerle son buldu, “Tarih ve kayıtlar kimseyi yanıltmaz. Bundan 6 yıl önce kuruluşunda da açıkça ifade edildiği üzere Bartın Platformu milletvekilin sandığı gibi marjinal bir grup,  termik santral üzerinden siyaset yapan ve bundan nemalanan, tuzu kuru birkaç tipten oluşan bir yapı değildir. Bartın Platformu siyasetçilerin tepiştiği veya birbirine seçim arifelerinde termik santral üzerinden mesaj verdiği bir yer de değildir. Sayın Tunç’a aradan geçen 6 yıl ardından tekrar hatırlatıyoruz. Kent Konseyi vb üzerinden siyasetçilere vermek istediğiniz mesajları başka yerlerde veriniz. Kaldı ki Bartın Platformuna destek veren ve sizin yüzde 54 diye ifade ettiğiniz seçmenlerinizin de Bartın ve Amasra’da sağlıklı yaşamak için mücadelemizin içinde yer aldığını hatırlayınız. İşinize gelsin ya da gelmesin bizler farklı meslek alanlarından memleketin havasına ve suyuna sahip çıkmak için sizin gibi yanlış ve yanlı politikaları körü körüne savunup halkın sosyal barışını bozmak isteyen şirketlerin sözcülüğüne hiç soyunmadık. Termik santralin Tarlaağzı’na değil de Gömü köyüne yapılmak istendiğini de artık öğrenmenizde fayda görüyoruz. Anlaşılan şirket sizden habersiz yaptığı onlarca hukukun arkasından dolanma işlerine yenilerini ekleyip termik santralin yeri konusunda bile sizi yanıltmaya devam ediyor. Bir kere de bizlerle diyaloğa girmenizi ve çağrılarımıza kulak vermenizi temenni ediyoruz. Size Bartın’da yaşayanlar olarak son önerimiz, çağrımıza kulak verip, artık “termik santral istemediğinizi” her alanda söylemenizdir. Biz kim miyiz? 2019 Davacı, 10 bin termiksiz yaşam mitingi katılanı, 42 bin itiraz dilekçesi sahipleriyiz. Biz halkız Sayın Tunç, Bartın’da yaşayan, Bartın’da yaşayacak olan halkız.”

 

Etiketler: bartın platformu, amasra, amasra termik santral, hema, ak parti, yılmaz tunç, hüseyin manav,
Okuyucu Yorumları

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.

Facebook'da Bizi Takip Edin

0.00843
0.008982024-03-29 09:34:33