Google+ Sayfamız Youtube Sayfamız Facebook Sayfamız
Bugun...
TARTIŞMALAR, PROTESTOLAR... İŞTE O ANLAR

VİDEO HABER - VİDEO HABER - VİDEO HABER

Okunma: 5292

15.07.2017 13:48

termik santral, santral, amasra, bartın, tarlaağzı, gömü, hema, hattat, bilirkişi, dava, cemal akın, rıza yalçınkaya, bartın platformu
Facebook'ta Paylaş

Amasra’da madencilik faaliyetleri üzerine yatırımlarda bulunan ve bölgede termik santral kurmak için çalışmalar yapan Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş.’ye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “ÇED olumlu” kararı verilmiş ve kararın iptali için Bartın Platformu öncüğünde 2 bin 19 kişi dava açmıştı. Mahkeme kararıyla dava kapsamında santral ve santrale ilişkin tesislerin kurulmasının planladığı Tarlaağzı ve Gömü köylerinde bilirkişi incelemesi yapıldı. Davacılar ve davalı avukatlarının hazır bulunduğu inceleme öncesinde Bartın halkı adeta bölgeye çıkarma yaptı. Ellerinde “Termik santral istemiyoruz” yazılı dövizler taşıyan Bartın halkı bir kez daha “termik santrale hayır” dedi.

Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş (HEMA) tarafından Amasra’ya yapılmak istenen termik santralle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “ÇED olumlu” kararını vermesinin ardından Bartın Platformu öncülüğünde  2 bin 19 kişi kararın iptali için dava açmıştı. Rekor nitelikte davacı sayısına ulaşılan dava kapsamında mahkeme kararıyla bölgede bilirkişi heyeti incelemelerde bulundu. Davacı temsilcileri ve davalı avukatlarının da dinlenildiği incelemelere Bartın halkı adeta çıkarma yaptı.

 

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Barosu Başkanı Ferhat Parlatır ve Bartın Platformu üyeleri ile çok sayıda vatandaşın yer aldığı inceleme bölgesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri de hazır bulundu.

 

Araçlar kaldırıldı

 

Bilirkişi incelemesine katılmak üzere Bartın, Amasra ve İnkumu’ndan kaldırılan araçlarla yüzlerce kişi bölgeye geldi. Ellerinde “Davamıza sahip çıkıyoruz”, “Termik santral istemiyoruz” afişleriyle bölgede yaşananları takip eden vatandaşlar zaman zaman termik santral karşıtı sloganlar da attı.

 

Geniş güvenlik tedbirleri alındı

 

Bilirkişi incelemesinin yapılacağı alanla beraber santral yapımı için başvurularda bulunan şirket binası önünde jandarma ekiplerince geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Mahkeme heyetinin ve bilirkişinin Tarlaazğı’na gelmesiyle birlikte inceleme süreci başlarken ilk inceleme santralin yapılması planlanan arazi üzerinde gerçekleştirildi.

 

Akın: “Biz Bartın’ı kaybetmek istemiyoruz”

 

İnceleme esnasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın,  “Şu anda termik santralin kurulmak istendiği bölgedeyiz. Bu bölgede hem termik santralin kurulmasıyla ilgili, hem lavvarla ilgili hem de kavşak suyu havzasının konulacağı küllerle ilgili bilirkişi heyeti geldi. Bununla ilgili avukatlarımız beyanda bulundu, müdahil arkadaşlar beyanda bulundu. Onunla ilgili bilgilendirdik. Biz Bartın Belediyesi olarak ve Bartın Platformu olarak asla termik santralin bu bölgede yapılmasını istemiyoruz. Zararlarını beyan ettik. Ayrıca Bartın’da her gün 100 bin kişinin kullandığı kavşak suyunun da yok olmasını istemiyoruz. Onunla ilgili havzaya gidecekler ve havzada tekrar bir fotoğraflama olacak. Biz DSİ’ye de başvurularımız yaptık. Mahkememizi de o yönde açtık. 1/100.000’lik planın değişmesiyle ilgili de karşı beyanlarımızda bulunduk. Bakanlığa da itirazlarda bulunduk. İnşallah bu süreç bizim yani tüm Bartın’ın istediği şekilde ilerler. Çünkü biz Bartın’ı kaybetmek istemiyoruz, Bartın mahvolsun istemiyoruz. Bizim tek gayemiz budur ve o yönde de çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarımızı hem hukuki yönde hem de yazışmalar anlamında yapıyoruz.” dedi.

 

Yalçınkaya: “Ölüm bacalarının dikilmesini istemiyoruz”

 

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya da konuşmasında, “Bildiğiniz gibi Amasra’da bu bölgede kurulmak istenilen termik santralle ilgili itirazlarımız üzerine dava açmıştık. Bu dava sonucunda ilgili mahkeme bir keşif yapmak üzere burada bulunuyor. Bilirkişi tayin etmişler ve Sayın mahkeme başkanı davalıları ve davacıları dinliyor, karşı tarafın avukatlarını dinliyor. Bizde davanın içerisinde olduğumuz için, bizzat bende dava açıp başvuruda bulunduğum için sağ olsun bize de bir fırsat verdi. Bizde gördüğümüz yanlışlıkları, bölge için alınacak kararları daha iyi bir değerlendirme yapabilmeleri açısından kendilerine ilettik. Umuyorum ki gerek mahkeme heyeti gerekse bilirkişi heyetinde görev yapan kişiler iyi bir şekilde keşiflerini tamamlarlar ve sonucunda da en doğru şekilde kararı verirler. Sizde biliyorsunuz ki Amasra ve Bartın halkı olarak sürecin başladığı günden bugüne geçen süre içerisinde bu bölgeye termik santral yapılmasını asla istemiyoruz. Bu bölgeye ölüm bacalarının dikilmesini istemiyoruz. Bu güzel doğanın katledilmesine gönlümüz razı değil. İnsanların zarar görmesine gönlümüz razı değil. Bu bölgede yaşayan insanların bu güzellikler içerisinde sonsuza kadar sağlıklı bir şekilde yaşamasını arzu ediyoruz. Allah’ın bize lütfettiği, yaşayın diye sunduğu bu güzelliklerin sürmesi açısında bölgedeki her vatandaşımız üzerine büyük görev düşüyor. Biz vatandaşlar olarak bu güzelliklerin korunmakla mükellefiz ve aynı zamanda devletinde görevini yapması lazım.” dedi.

 

“Heyetinin doğru bir karar vereceğine inanıyorum”

 

Mahkeme heyetinin doğru bir karar vereceğine inandığının altını çizen Milletvekili Yalçınkaya, “Devletin doğayı koruması lazım, çevreyi koruması ve bu güzelliklerin bizden sonra gelecek nesillere aktarılması için onlarında bu hassasiyeti göstermesi lazım. Bugün burada ben inanıyorum ki herkes elini vicdanına koyup bu doğal güzellikleri de göz önüne alarak, biraz ilerisinde 3 bin yıllık tarihi bir şehir olan Amasra’nın yer bulunduğu ve biraz ilerisinde milli parklar sınırları içerisinde yer alan Panparkın bulunduğu bölge. Ve dolayısıyla böyle bir cennete iki ölüm bacasının dikilmesi bir cinayet olur. İnşallah bakanlığın aldığı kararın yanlışlığı konusunda mahkeme heyetinin doğru bir karar vereceğine inanıyorum. Burada bu konuya hassasiyet gösteren tüm vatandaşlarımıza da teşekkürlerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.

 

Heyet, santralin kurulması planlanan alanın yanı sıra liman ve kavşak suyu havzasında da incelemeler de bulunacak.  Daha sonra oluşturulacak rapor mahkemeye sunulacak. Mahkemenin vereceği karar ise Bartın kamuoyunda büyük bir merakla bekleniyor.

Etiketler: termik santral, santral, amasra, bartın, tarlaağzı, gömü, hema, hattat, bilirkişi, dava, cemal akın, rıza yalçınkaya, bartın platformu
Okuyucu Yorumları

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.

Facebook'da Bizi Takip Edin

0.01273
0.014052024-04-19 21:32:30