Google+ Sayfamız Youtube Sayfamız Facebook Sayfamız
Bugun...
TSO BAŞKANI BALIK FAS GEZİSİNİ DEĞERLENDİRDİ

Video Haber - Video Haber - Video Haber

Okunma: 2647

18.01.2018 17:46

tso, bartın, bartın tso, halil balık, fas, fas gezi, değerlendirme, bartın tv, bartın haber, haber
Facebook'ta Paylaş

 

 

Bartın Ticaret ve Sanayi Odasının KOSGEB desteği ile gerçekleşen FAS gezisi hakkında açıklamalarda bulunan TSO Başkanı Halil Balık, çoğunluğu inşaat sektörü temsilcisi yirmi bir katılımcı ile gerçekleşen ve dört gün süren gezinin oldukça faydalı geçtiğini ifade ederek dört gün içerisinde toplamda sekiz görüşme yaptıklarını söyledi.

10-14 Ocak tarihleri arasında Bartın Ticaret ve Sanayi Odası üyesi yirmi bir katılımcı Fas’ta bir dizi inceleme ve görüşmelerde bulundu. KOSGEB desteği ile gerçekleşen programda çoğunluğu inşaat sektörü temsilcisi yirmi bir katılımcı yer aldı. Heyet dört günlük ziyaret programı boyunca toplamda sekiz görüşme gerçekleştirdi.

 

FAS gezisi hakkında açıklamalarda bulunan TSO Başkanı Halil Balık, çoğunluğu inşaat sektörü temsilcisi yirmi bir katılımcı ile gerçekleşen ve dört gün süren gezinin oldukça faydalı geçtiğini ifade etti. Fas-Türkiye İş Konseyi Vakfı Başkanı İlyas Keskin’in de kendilerine ziyaret ve görüşme programlarında eşlik ettiğini belirtti.

 

İkili iş görüşmeleri sağlandı

 

Casablanca Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretlerinde Bartın TSO heyetinin Casablanca Ticaret Ve Sanayi Odası Uluslararası Komite Başkanı Bouamara Rachid tarafından karşılandığını, sektörel soru ve cevapların ardından Fas'ın vergilendirmelerinden, ticaret hukukundan, ülkede nelerin ihtiyaç ve yatırıma açık oluğu hususunda kendilerine bilgiler aktarıldığını söyledi. Balık aynı ziyarette davetli firmalar ile ikili iş görüşmelerinde gerçekleştirildiğini ifade etti.

 

Pazar hakkında bilgiler alındı

 

Başkan Balık Midparc Serbest Bölge, Türk İş Konseyi, Marekesh Ticaret Sanayi Odası, Sidi Bou Othmane Serbest Bölge Ziyareti, Marrakech Girişimciler Derneğine de ziyaretlerde bulunduklarını kaydederek bu ziyaretlerde; bölgede taşımacılık, ithalat, ihracat rakamları, hangi ürünlerin ithal, hangi ürünlerin ihraç edildiği, Türkiye'den neler gönderilebileceği, Fas'dan dışarıya ihraç edilen ürünler, pazara girme hususunda dikkat edilmesi gereken önemli noktalar hakkında bilgi sahibi olduklarını söyledi.

 

Kanunlar ve teşvikler anlatıldı

 

Fas’ın politik durumu itibariyle diğer Arap ülkelerine nazaran daha rahat ve güvenli olduğunun kendilerine aktarıldığını sözlerine ekleyen Balık, “Fas da ulusal anlamda birinci ihracatçı sektör el sanatlarıdır. Bartın da ahşap ve el sanatları işlemeciliği önemli bir yer tuttuğundan birliktelik ile önemli bir ilerleme kayıt edilebileceğine dair fikirler paylaşıldı. Ülkenin Fosfat konusundaki öncülüğü hakkında da bilgiler aldık. Fas’ta ulusal anlamda bölgeye yerleşecek yatırımcılar için vergiden muaf olma kanunları var. El sanatları dışında ortak nokta olarak Marakesh de bulunan Ulusal park alanları. Bizdeki Küre Dağları Milli Parkı ile ortaklaşa bir tanıtım çalışması içine girilebileceği hususunda fikir alışverişinde bulunduk.” dedi.

 

Sektörel bilgiler üyelerimize aktarıldı

 

Sidi Bou Othmane Serbest Bölge ziyaretinde yeni oluşturulan bir Organize Bölgesi olduğu için bölgenin kurulma, tesisleşme süreci ve büyüme süreçleri hakkında kendilerine önemli bilgiler aktarıldığını söyleyen Balık, “Bölgelerinde işletme kurulması halinde bölgenin nasıl satın alınması gerektiği, kalifiyeli eleman bulma konusunda ve % 71 elemanın lokal olması gerektiği yönünde, asgari ücretin Türkiye'den düşük olduğu(Brüt 250 EURO), yakın civarda 3 adet şehir olma dolayısıyla işçi bulma konusunda sorun olmayacağı ile ilgili bilgiler üyelerimize aktarıldı. Bu ziyarette üyelerimizin enerji, istihdam, arıtma, devlet teşvik imkanları gibi soruları da yanıt buldu. 88.000 üyesi bulunan Marrakech Girişimciler Derneği ziyaretimizde de derneğin özel sektörü temsil eden en büyük dernek olduğu, sayı ve özel sektördeki güç birliğinden ötürü kamu alanında da zaman zaman yaptırımlarının bulunabildiğini, kendi içlerinde farklı birimlere ayrıldıklarını ve bunun da sorun ve problemleri birliktelik ile daha hızlı çözebilme imkanını sunduğunu öğrendik.” dedi.

 

Bir sonraki ziyaret Kongo’ya olabilir

 

Geçmişte KOSGEB’den destek alarak sadece turistik geziler yapıldığını ve bundan dolayı KOSGEB’in işi sıkı tuttuğun söyleyen Balık, “Biz dersimize iyi çalıştık ve gezi programında sekiz ayrı görüşme gerçekleştirdik. Bizim kendi imkanlarımızı sunabileceğimiz ülkelere ziyaret programlarımız da olacak. Fas-Türkiye İş Konseyi Vakfı Başkanı İlyas Keskin de Kongo’nun bu bakımdan önemli bir ülke olduğunu bizlere aktardı. Bundan sonraki ziyaretimiz Kongo olabilir.” diye konuştu.

 

Etiketler: tso, bartın, bartın tso, halil balık, fas, fas gezi, değerlendirme, bartın tv, bartın haber, haber
Okuyucu Yorumları

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.

Facebook'da Bizi Takip Edin

0.01244
0.013772024-04-19 05:49:31