Cumhuriyet Halk Partisi Bartın İl Başkanı Mimar Selim Karakaş, Ulus İlçe belediyesinin satışa çıkardığı Sanayi Sitesi Arsası ile ilgili sosyal medya hesabından açıklamalar yaparak; Maduriyetler doğmaması için Ulus Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun'u ihaleyi iptal etmesi için uyarıp, Ulus Kaymakamlığı ve Bartın Valiliğini göreve çağırdı.
CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş yaptığı paylaşımda;
"TC Bartın Valiliği'ne, TC Ulus Kaymakam'lığına,TC Ulus Belediye Başkanlığı'na, Basına ve Bartın Kamuoyu'na.
Ulus belediye başkanlığı 3 11 2022 tarihinde YENİ AKİT gazetesinde ve kendi resmi sayfasından yapılan duyuru ile Ulus ilçesi eldeş köyü 266 ada 1 parsel numarasında kayıtlı Küçük sanayi sitesi arsası niteliğindeki 26.427 m2 tarla vasfındaki araziyi 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 45 maddesine göre açık ihale usulü 14.11.2022 tarihinde saat 10.00 da 2.246.337,50 TL muhamman bedelle satışa çıkarmıştır.
Şu anda Ulus Belediyesi'nin ise Küçük sanayi sitesi'nde belediyeye ait dükkanlarda kiracı olarak ticari faaliyetini sürdüren sanayi esnaflarınn Kendi iş yerlerini yapmak üzere bir kooperatif kurarak bu arsayı alacakları ve kurulacak Küçük sanayi sitesinde Kendi iş yerlerini yapacakları gibi iyi niyetli görünen bir yaklaşım Ulus kamuoyunda ve Küçük sanayi sitesi esnafları arasında konuşulmaktadır. Eğer böyle bir yaklaşım ile yola çıkıldıysa Sosyal Belediyecilik kavramından yola çıkılarak doğru bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir.
Belediyenin yaptığı ilana göre ihalenin çıkış şeklini incelediğimizde böyle bir iyi niyet olmadığı açıkça bellidir. Zira ihaleye açık ihale olarak çıkılmış ve şartnameye buna yönelik herhangi bir özel madde konulmamıştır. Yani her Özel veya Tüzel kişinin ihaleye katılabileceği ve en yüksek bedeli ödeyenin de bu arsaya sahip olacağı bir ihale şeklinde satışa çıkılmıştır.
Ulus Küçük sanayi sitesi esnafların düşünerek yapılan bir ihale yöntemi olsaydı farklı bir ihale şartnamesi ile bu ihalenin yapılması gerekirdi.
Örneğin belli koşullar ile "istihdam yaratmak gibi"proje bazlı küçük sanayi esnaflarına bu arsa bedelsiz veya küçük bir bedelle tahsis edilebilirdi.
Söz konusu arsa'da Parselasyon planları yapılarak ihtiyaca ve iş kollarına göre oluşturulacak Küçük sanayi arsaları sadece halen Ulus Küçük sanayi sitesi'nde belediyenin kiracısı olan ve ticari faaliyetini sürdüren sanayi esnaflarının katılabileceği bir ihale yöntemi ile öncelikle mevcut küçük sanayi sitesi esnaflarına satılabilirdi.
Sosyal belediyecilik kavramı içerisinde böyle bir yöntem belirlenmediği için ihale bu şekliyle kamuoyu nezdinde bir bir sürü soru işaretini neden olmuştur.
1)Bu ihalenin şartname bedeli 100 TL olarak belirlenmiştir
2)Özel ve tüzel kişi olan herkes bu ihaleye girebilmektedir.
3)İhale şartnamesinde Küçük sanayi esnaflarına yönelik herhangi bir özel madde yoktur.
4)Açık ihale yöntemine göre belirlenen arsa muamman bedeli çok düşüktür. 26.427 m2 arsa 3+1 bir adet daire fiyatına satışa çıkartılmıştır.
5) Küçük sanayi sitesi kooperatifinin kurulup kurulmadığı yada kuruluşunu tamamladığı bile belli değildir.
6) İhale belediyenin resmi sayfasından ve Yeni akit gazetesinden ilan edilmiş ancak belediyenin sosyal medya sayfalarında paylaşılmadığı gibi belediye hoparlöründen de ilan edilmemiştir.
Ulus Belediyesi'nden 100 TL karşılığı ihale ihale şartnamesini satın alan herkes ihaleye girip teklif verebilmekte sonuçta en yüksek bedeli veren özel ya da tüzel kişi bu arsayı satın alabilmektedir Bu açıdan baktığımızda sosyal belediyecilik anlayışından bahsetmek de mümkün değildir.
Bu ihale sonucunda oluşacak her türlü olumsuz durumdan başta Ulus Belediye Başkanı Hasan Hüseyin UZUN olmak üzere AKP'li Ulus Belediyesi yetkili birimleri sorumlu olacaktır.
Bizim önerimiz fazla düşünülmeden alel acele yapılmaya çalışılan bu ihalenin iptal edilerek oluşacak şaibelerin ortadan kaldırılmasıdır.
Ulus Belediyesi İmar Rantı belediyeciliğinden bir an önce vazgeçmelidir.
24.08 2022 tarih 36 sayılı Ulus Belediye Meclisi kararıyla onaylanan ve yine Ulus Belediyesi tarafından 14.11.2022 tarihinde 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 45. Maddesine göre açık ihale usulü ile satışa çıkarılan yeni sanayi alanı Eldeş köyü 266 ada 1 parsel de Ulus çayı kenarında yer almaktadır.
Gerekli önlemler alınmadığı takdirde Bölgemizde meydana gelecek olan sel felaketlerinden "daha önce Kumluca, Hasankadı, Kozcağız, Apdipaşa beldeleri ve Bartın Merkez ve Ulus ilçelerinde olduğu gibi " olumsuz etkileneceği yaşanmış ve yaşanacak bir gerçektir.
Bu türden alanlarda da satıştan önce ilgili idareler tarafından bütün önlemlerin alınması zorunludur. Gerekli önlemler alınmadığı için meydana gelen maddi ve manevi kayıplar kader olarak da değerlendirilemez.
Bütün bunlar göz önüne alındığında Ulus Belediyesi Rant Belediyeciliğinden vazgeçip bu ihaleyi zaman kaybetmeden iptal etmelidir.
Üç beş ayda Tarlayı bul İmar Değişikliği yap Arkasından Satış için İhaleye çık Sözde Kamu yararına Özde para için.
Bütün AKP belediyelerinde olduğu gibi Rant belediyeciliği tamda budur.Saygılarımla" dedi.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.