Google+ Sayfamız Youtube Sayfamız Facebook Sayfamız
Bugun...
ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ KONUŞULDU

...

Okunma: 4271

07.10.2016 19:47

Facebook'ta Paylaş

Kamu – Üniversite – Sanayi İşbirliği Planlama ve Geliştirme Kurulu tarafından alınan kararla ilimizde Orman Ürünleri Ve Organik Tarım Sektörü Çalıştayı gerçekleştirildi.

 

İlimizdeki Organik Tarım ve Orman Ürünleri Sektörünün sorunları ile buna ilişkin çözüm ve önerilerine yönelik gerçekleştirilen  Orman Ürünleri ve Organik Tarım Sektörü Çalıştayı Bartın Ticaret ve Sanayi Odası koordinatörlüğünde düzenlendi. Çalıştaya Bartın TSO meclis üyeleri,  Bartın Üniversitesi’nden akademisyelenler, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü yetkilerinin yanı sıra orman ürünleri ve organik tarım sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileri de katıldı.

 

Karakaş: “Bartın’da gerçekleşmesi büyük önem arz etmektedir.”

 

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bartın Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Sami Karakaş, çalıştayın bölgedeki orman ürünleri ve organik tarımın gelişmesi açısından büyük önem taşıdığına değinip, “Tüm konuklarımıza hoş geldiniz diyorum. Sempozyumumuzun orman ürünleri ve organik tarım sektörünün sorunlarının çözümlerine yönelik yol göstereceğine inancımız sonsuz. Böylesine önemli bir toplantıyı düzenleyen Kamu – Üniversite – Sanayi İşbirliği Planlama ve Geliştirme Kurulu’na (KUSİ) teşekkür ediyoruz. Ormanlarımızın sosyal ve çevresel fonksiyonlarının ön plana çıkmasını sağlayacak bu çalıştayda; ormanlarımızın oksijen kaynakları olması, havayı temizlemesinin yanı sıra pek çok canlı ve bitki türlerinin yaşam alanları oluşturulması, sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı olması hedeflenmektedir. Bu sempozyumu orman ürünleri ve organik tarım bakımından çok zengin bir çeşitliliğe sahip olan Bartın’da gerçekleşmesi çok büyük önem arz etmektedir. Katılımcılara değerli çalışmaları ve sunumları için şimdiden Bartın Ticaret ve Sanayi  Odası olarak teşekkür ediyorum. Verimli bir bilgi paylaşım ortamı olmasını temenni ediyorum.” Dedi.

 

Bartın Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Bülent Kaygın’da Orman Ürünleri ve Organik Tarım Sektörü Çalıştayında yaptığı konuşmada Üniversite ve Sanayi işbirliğinde ellerinden gelen tüm desteği vermeye açık olduklarını ifade ederken, üniversitemizin kapısı her zaman sizlere açık. Sanayici ve kamu kuruluşlarına kapılarımızın her zaman sonuna kadar açık olduğunu bilmenizi istiyorum.” Dedi.

 

Kaygın: “Çözüm geliştirme fırsatına da sahip olunacak”

 

Sunumunda 2016 yılında yapılan ‘Bartın İlinde Bölgesel Kalkınma Sorunsalı Açısından Üniversite Sanayi İşbirliğinin Değerlendirilmesi’ konulu tez çalışmasından yararlanarak üniversite-sanayi işbirliğinin hangi noktada olduğuna dair sonuçlar paylaşan Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Kaygın, üniversite-sanayi işbirliğinin üniversitelerin mevcut imkanları ile sanayilerin mevcut imkanlarının birleştirilerek bilimsel, teknolojik ve ekonomik yönden güçlenmeleri için yapılan sistemli çalışmalar bütünü olduğunu ifade etti.

 

Üniversitedeki mevcut bili ve potansiyelin, yetişmiş insan gücü ile sanayinin deneyimi ve mali gücünün bir sistem dahilinde birleştirilmesi faaliyetlerinin tamamı dahilinde ne tür kazanımlar yaşandığına da dikkat çeken Doç. Dr. Bülent Kaygın, “Üniversite faaliyetleri için finansal destek sağlamanın yolu açılıyor. İş birlikleri sayesinde kamu firmalarına işletmelerden yararlanma yolu açılıyor. Özel fonların akışını çoğaltma imkanı açılmış olacak. Öğrencilerimize ve üniversitemize endüstriyel tecrübe kazanma fırsatı sağlanmış olacak. Pratik problemlere çözüm geliştirme fırsatına da sahip olunacak. Bölgesel gelişmeye katkı sunulmuş olacak. Bizim için en önemli kazanımlarından biride mezunlarımıza iş fırsatlarının oluşması için ortam sağlanmış olacak. Özellikle orman sektörü ağırlıklı ve ya tarım ağırlıklı mühendislerimiz için sizlerle iş birliği halinde olmamız mezun istihdamı açısından çok önem taşıyor.” Dedi.

 

Üniversite-sanayi işbirliğinin işletmeler ve sanayiler için ne tür kazanımlar sağlayacağı konusunda da bilgiler aktaran Doç. Dr. Kaygın, “Üniversite-Sanayi iş birliği ile işletmeler ve sanayicilerimiz üniversitenin araştırma alt yapısına ve insan kaynaklarına erişme, kendisinde olmayan laboratuar imkanlarına erişme, üniversitelerce sağlanan sürekli eğitim faaliyetlerinden faydalanma, şirket prestiji ve imajını yükseltme, teknolojilerinin gelişmesi ve yenilenmesine, gelecekte kullanacağı insan kaynaklarını istediği gibi şekillendirme şansı ve üniversitenin temel araştırma, uygulama sonuçlarına erişerek bunların yeni ürün ve proseslerinde kullanılması konularında kazanımlar elde etmiş olacaklar.” Dedi.

 

İşbirliğinin kamuya da birçok kazanım sağlayacağını vurgulayan Kaygın, “İş birliği dahilinde kamu kurumları ekonomik gelişim ve inavasyon sağlama, kamu yararına hakim kılmak ve beklentilerin karşılanmasını sağlamak, ileri görüşlü olmayı benimsemek, en son teknolojileri takip ederek yaşam boyu öğrenme ve araştırma yaklaşımını oluşturmak, yeni teknolojileri ve stratejik konularda derinlemesine çözümlemeler ile problemlere çözüm bulma imkanlarını elde etmiş olabilecekler.” Şeklinde konuştu.

 

‘Bartın İlinde Bölgesel Kalkınma Sorunsalı Açısından Üniversite Sanayi İşbirliğinin Değerlendirilmesi’ konulu tez çalışmasında orman ürünleri sektöründe faaliyet gösteren 60 şirkete ulaşma şansı bulduklarını aktaran Kaygın yapılan anket çalışmalarında elde edilen verilerin irdelendiğini de söyleyip, “İşletmelere üniversite-sanayi iş birliği durumunu sorduğumuzda bilgi sahibi olmayanların oranı ne yazık ki yüzde 67 olarak karşımıza çıktı.  Bilgi sahibi olanların ise yüzde 8 gibi çok az bir oranda olduğunu gördük. Araştırmaya katılan işletmelerin mevcut sektörel durumlarıyla ilgili sorularda sorduk. Bu sorular karşılığında işletmelerin en önemli problemleri arasında nitelikli eleman sorununun başta yer aldığını gördük. Bu takip eden başlıklar ise yeni ürün geliştirme, kalitenin artırılması, üretimin geliştirilmesi gibi konulardı. Anket uygulanan ahşap ürünler ve mobilya üretimi yapan 4 adet işletmenin Ar-Ge birimine sahip olduğunu gördük. Ar-Ge birimine sahip olmayan işletmeler Ar-Ge’nin önemli bir birim olduğunun farkında olduğunu ve bu konuda da üniversiteden beklenti içinde olduklarını belirtmişler.” Dedi.

 

İşletmelerin en büyük problemlerinin başında finansman olduğunu belirten Kaygın finansman problemini üretim, kalite ve pazarlama gibi konular izlemiş. Üniversitenin sanayiye yönelik bilgilendirme çalışmaları hakkındaki memnuniyet derecesine baktığımızda ise karşımıza düşük bir oran çıktı. Yani üniversitemizin işletmelere yönelik bilgilendirme çalışmalarımızda yetersiz olduğunu gördük.  Burada elde etmiş olduğumuz sonuçları bypass etmeyerek biz üniversite olarak iğneyi kendimize de batırıyoruz. İşletmelere üniversite-sanayi işbirliği kapsamında arz ve talep durumunu sorduk. Yani üniversite ile herhangi bir bağlantı kurulmuş mu? Bu duruma baktığımızda yüzde 10’luk bir oran karşımıza çıkıyor.” Diye konuştu.

 

Kaygın konuşmasının son bölümünde üniversite sanayi iş birliğinin geliştirilmesine yönelik akademik araştırma ile sanayi ihtiyacına daha iyi uyum sağlanması adına çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizerken, “teknoloji transfer yeteneğinin geliştirilmesi gerekiyor. Üniversitemizin hedeflerinden birisi de teknoloji transfer ofisinin kurulması. Bu yönde projelerimiz devam ediyor.” Dedi.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sayın Abdulsetter Bayram’da çalıştayda ki konuşmasın da çalıştayın davetinden dolayı teşekkür ederek organik tarım nedir, sorunları nelerdir konularında açıklamalarda bulundu.

 

Organik tarımın tanımını yapan İl Müdürü Bayram tarım alanında aşırı kimyasalların kullanılması ve bu kimyasalların insan sağlığını tehdit eder duruma gelince organik tarım arayışına girildiğini söyledi. Organik tarım hakkında kapsamlı bilgiler aktaran Bayram, Bartın’da ki organik tarım çeşitliliği ve üretim alanlarıyla beraber organik tarımda önem taşıyan unsurları anlattı.

 

Etiketler:
Okuyucu Yorumları

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.

Facebook'da Bizi Takip Edin

0.00531
0.005852024-03-29 07:34:52