Google+ Sayfamız Youtube Sayfamız Facebook Sayfamız
Bugun...
VEKİL ADAYLIĞI BİLETİNİ KİMLER ALIR?

Bülent Bostancı yazdı...

Okunma: 8016

20.04.2018 17:15

seçim, erken seçim, bartın, bartın seçim, ak parti, chp, mhp, saadet partisi, turhan kalaycı, yusuf aldatmaz, hüseyin  manav, ahmet bensiz, kenan dursun, emin özkan, muhammet köse, murat yıldırım, yılmaz tunç, rıza yalçınkaya, aysu bankoğlu, fahri özsoy,
Facebook'ta Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan erken seçim tarihini açıkladı. Buna göre seçimler 24 Haziran 2018’de yapılacak.

 

Erken seçim bekleniyordu, bekliyorduk… Ancak bu kadar erken beklemiyorduk… Kimse beklemiyordu!

 

Bartın’da genel seçimlerden çok yerel seçimler konuşuluyordu.

 

MHP’li Cemal Akın’a kim rakip olabilir? Bu sorunun cevabı aranıyordu ki birden gözler genel seçimlere çevrildi.

 

Tüm siyasi partilerde bir telaş havası yaşanıyor.

 

Kolay değil sadece 2 ay gibi bir zamanda aday adaylık süreçleri yaşanacak ve adaylarında kesinleşmesiyle Milletvekili Adayları sahalara inecek.

 

Çok değil… Sadece 60 günlük bir süreden bahsediyoruz.

 

Üstelik bu sürenin içerisinde Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı’da var.

 

Gelelim Bartın’da siyasi partilerin kimi ve kimleri aday gösterebileceğine!

 

AK Parti’den başlayacak olursak her zaman olduğu gibi AK Parti’de aday adayı yağmuru yaşanacak.

 

AK Parti’de aday adayı olarak karşımıza çıkacak isimler dışında görev bekleyen daha doğrusu görev verilirse layıkıyla partiyi temsil edebilecek isimlerde olacak.

 

Bunlardan biri AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı diğeri ise Merkez İlçe Başkanı Yusuf Aldatmaz.  Bana göre her iki isimde mevcut görevleri dolayısıyla aday adayı olamayacaklardır. Ancak AK Parti bu isimleri aday gösterirse büyük bir başarı sağlayabilir. Kim bilir belki bu ikili 2-0’ı bile yakalayabilir.

 

Bahsettiğim her iki isimde Bartın kamuoyunda tanınan bilinen isimler. Öyle ki seçime iki aylık bir zaman varken sıfırdan bir ismin kamuoyuna tanıtılması ve seçimde büyük başarı elde edilmesi oldukça zor olabilir.

 

Bahsettiğim iki ismin dışında AK Parti’de heyecan yaratacak ve hedefteki 2-0’a gidebilecek diğer isimlerin başında Hüseyin Manav var. Eski İl Başkanlarından Hüseyin Manav kişiliği ve adabı ile Bartın’ın hem tanınmış hem de sevilen isimlerinden biri. Daha önce 2’inci sıradan Milletvekili Adayı olan Ahmet Bensiz’de bu şansı taşıyan isimlerden biri. Bensiz’in ismi de cismi de biliniyor. Sonuçta bir seçim dönemi de olsa sahalardaydı.

 

AK Parti’nin sürpriz isimlerinden biri ise bana göre İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun. Olur mu? Olabilir. Olursa şaşırmamak gerekir. Dursun bugünlere çok yatırımlar yaptı. Çalıştı, çabaladı... Emeklerinin karşılığını da almak isteyecektir. Parti tabanı ve parti genel merkezi de isterse Dursun Vekil Adayı olarak sahalarda karşımıza çıkabilir. 

 

Her seçimde akıllara gelen AK Partili isimlerden biri de şüphesiz Emin Özkan. Neden olmasın? Özkan, bürokrasiyi de siyaseti de iyi bilen isimlerden. Seçime AK Parti Milletvekili olarak girebilecek vizyon ve misyona sahip isimlerden biri de Muhammet Köse. Daha önce aday adayı olarak kendini tanıtan köse halk arasında iyi ilişkileriyle de tanınan bir isim. Aklıma gelen son isim ise Murat Yıldırım. Partide İl Başkan Yardımcılığı görevinde iken gayet aktif olan Yıldırım’da bu seçimin altından kalkabilir.

 

Saydığım isimler ve tabi ki sürpriz olabilecek isimler arasından Vekil Adaylığı için seçilecek kişinin belirlenmesinde en büyük pay tabi ki 3 dönem Bartın Milletvekili olarak ilimizi Ankara’ta temsil eden Yılmaz Tunç’un olacaktır.

 

Belki de AK Parti bir sürpriz yapar ve 3 dönem kuralını es geçerek Tunç’u yeniden aday gösterir. Olmaz diye bir şey yok.

 

Tunç 3 dönem kuralına takılırsa AK Parti'de belki Bakanlık belki de başka bir önemli göreve getirilebilir. Bu ihtimallerde gerçekleşmezse 2019 yerel seçimlerinde AK Parti'nin Belediye Başkan Adayı olup belki de ilk kez Bartın Belediyesi'nde AK Parti bayrağını dalgalandırabilir.

 

CHP’ye gelecek olursak Tunç gibi 3 dönemdir ilimizi Ankara’da temsil eden Rıza Yalçınkaya bu seçimin yine favorisi. Tabi Yalçınkaya, “Tekrar adayım” derse. Siyaset yapışkandır. Bir kere bulaştınız mı bir daha kurtulmanız zordur. Yalçınkaya, “Aday Değilim” dese dahi partisi “Bir dönem daha” diyebilir. Eğer bu bahsettiğim senaryo gerçekleşirse CHP yine seçimlere eli güçlü girecektir.

 

Aysu Bankoğlu geçtiğimiz seçimlerde rüzgar gibi esmişti. Kendisi CHP denilince yine akıllara ilk gelen isimlerden birisi oluyor.  Belediye seçimlerinde gözü olmayan ve Milletvekili olmayı arzulayan Bankoğlu CHP’de ama 1’inci sıra ama 2’inci sıra mutlaka yer bulacaktır diye tahmin ediyorum.

 

Tabi CHP’de isimler Yalçınkaya ve Bankoğlu ile sınırlı değil. Partinin uzun yıllar temel taşlarından biri olmuş Fahri Özsoy’da adaylık için başvuruda bulunabilir.

 

Gelelim MHP’ye…

 

MHP bu seçimde kilit parti konumunda olabilir. Tabi doğru bir aday seçimi ile. Peki bu doğru aday kim olacak? MHP’de Cemal Akın’dan başka hangi isim gerçekten sahada karşılık bulabilir?

 

Asıl soru ise Cemal Akın aday olur mu?

 

Olmayacağını daha önce defalarca deklare etti fakat MHP Lideri Bahçeli bu teklifi sunarsa Başkan Akın’ın “Hayır” deme şansı olacağını sanmıyorum.

 

İşte o zaman Bartın’da ki seçim rüzgarı seçim fırtınasına döner. Hatta Cemal Akın’lı MHP seçimde 1’i garantileyebilir.

 

Akıllara Aynur Yıldırım’da geliyor ama yaşadığı süreçlerle yıpratıldı. Partisi şans verirse Yıldırım sahanın tozunu attırabilir. Bu isim diğer partilerin 2’inci sıra adaylarına da korku verir. 

 

Akın ve Yıldırım dışında başka bir isim aramak gerekirse çokta uzaklara gitmemek gerekir. Partinin yönetiminde yer alan isimler arasından kamuoyu yoklaması yapılıp MHP Vekil Adayının bir an evvel sahaya inmesi gerekir.

 

Seçim öncesi arkasına Cemal Akın’ın yadsınamaz gücünü alacak o isim her kim olursa olsun bu şansı bir daha bulamayacağını bilerek çalışması ve 24 Haziran akşamına kadar varını yoğunu ortaya koyması gerekir.

 

Saadet Partisi’nin göstereceği Vekil Adayları da Bartın’da seçim atmosferini ciddi manada etkileyeceklerdir.

 

Başarı zor gözükse de imkansız diye bir şeyin olmadığını bilen Saadet Partisi temsilcileri Genel Başkan Temel Karamollaoğlu’nun rüzgarını Bartın’da çok ciddi şekilde hissettireceklerdir.

 

Geçtiğimiz seçimlerde Vekil Adayı olarak Bartın kamuoyunun karşısına çıkan Ünal Yurtbay ve Selami Ünsal’la yola devam edilebilir.

 

Tecrübe ve gençlik enerjisini birleştirecek Saadet Partisi iyi bir çalışma ile Bartın’da tüm dengeleri değiştirebilir. Dengeleri değiştirmekle de kalmayıp taşları da yerinden oynatabilir.

 

Unutmadan ekleyelim…

 

Erken kalkan yol alır!

 

Bülent BOSTANCI

Etiketler: seçim, erken seçim, bartın, bartın seçim, ak parti, chp, mhp, saadet partisi, turhan kalaycı, yusuf aldatmaz, hüseyin manav, ahmet bensiz, kenan dursun, emin özkan, muhammet köse, murat yıldırım, yılmaz tunç, rıza yalçınkaya, aysu bankoğlu, fahri özsoy,
Okuyucu Yorumları

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.

Facebook'da Bizi Takip Edin

0.03688
0.048782024-04-18 20:23:55